Mijn autonome werk gaat over emoties, over dromen, geboorte, leven en dood.
Hierin refereer ik vaak aan strijd en pijn aan de ene kant en aan hoop en licht aan de andere kant. Donker en licht, aarde en hemel is door de jaren heen altijd een centraal thema in mijn werk geweest. In het verleden was mijn werk vaak autobiografisch getint. De laatste jaren is mijn thematiek meer verschoven van een innerlijke strijd en pijn, naar pijn in de wereld rondom mij. Op dit moment heb ik hierbij een tweede ontwikkeling doorgemaakt waarbij het donker nu getransformeerd is naar licht. Deze tweede ontwikkeling heeft wederom autobiografische wortels.

Ik zie mijn werk als een baken in een snelle en soms onveilige wereld, als een rustpunt om al schouwende herkenning, troost, kracht of hoop te ervaren in het leven van alledag.

 

Met mijn werk wil ik als kunstenaar en als mens iets wezenlijks betekenen voor mijn medemens.

 

Richting de toekomst wil ik mijn werk nog verder ontwikkelen. Na het thema “vrijheid” neemt nu het thema verbinding met aarde en hemel/ kosmos een belangrijke plaats in, in mijn werk.

Verder zou ik in de toekomst graag bijzondere herdenkingsmonumenten willen ontwikkelen om slachtoffers en nabestaanden van onrecht en geweld met respect te herdenken.

Een herdenkingsmonument waarin het donker niet het laatste woord heeft en waarin ik refereer aan het licht.

Mijn werk is vaak figuratief omdat ik wil dat het voor iedereen herkenbaar is. Door de expressieve stijl is het tevens aansprekend.

Soms zijn de beelden krachtig, soms ook kwetsbaar en poetisch.


Antoinette Donkers- Dekker.